Husdjur och pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är tyvärr inte en ovanlig åkomma och det finns gott om djurälskare som lider av detta. Att skaffa husdjur med en pälsdjursallergiker i hemmet kan orsaka en del problem. Att dock veta mer om detta är i regel bäst innan man tar något beslut.

Den som bara misstänker att de kan vara allergisk kan behöva ett test för att bekräfta det. Detta kan antingen göras genom ett blodprov eller pricktest. Medicin man använder är oftast vanligt antihistamin men det är ofta något man behöver ta några timmar innan man kommer i kontakt med djuren för att det ska få bra effekt. Bor man således med pälsdjur kan detta bli ett problem.

Många har säkert hört talas om att det finns mer allergivänliga raser av vissa djur, men det finns ingen forskning som stödjer detta. Bland hundar finns det dock en större variation av allergen och en person kan få olika starka reaktioner på olika allergen. Av denna anledning kan därför vissa personer få betydligt värre allergibesvär när de kommer i kontakt med en hundras än en annan. Vilket kan ha lett till denna förvirring. Katter har dock inte denna variation och den som är väldigt allergisk mot en katt kan nog förvänta sig vara lika allergiskt mot praktiskt taget alla katter.

Det hjälper heller inte att skaffa djur med väldigt lite päls eller till och med något som nakendjur. Detta beror på att man inte är allergisk mot själva pälsen utan ett protein som djuret producerar i talgkörtlar, hudceller, saliv och urin. Men då detta lätt fastnar i djurets päls trodde man först att det var just pälsen som var problemet och kallades därför pälsdjursallergi.

Kanske det bästa alternativet bland djur för allergiker är fiskar. Det må vara mer än hobby än husdjur, men det är helt klart en väldigt populärt hobby. Att testa sig fram bland olika pälsdjur kan dock vara ett alternativ för de som har ganska lindriga besvär. Har man tur kan man hitta ett djur som man nästan inte reagerar alls på.