Innekatter

Det är ju väldigt många som vill skaffa katt men vet med sig att de inte bor i den mest kattvänliga miljön, detta betyder ofta mitt i stadsmiljö eller bara i höga lägenhetsbyggnader. Det är då man kan börja tänka på innekatter.

Skillnaden mellan en innekatt och en utekatt är på vissa sätt väldigt påtagliga, det är ganska stora skillnader på hur de lever sina liv. En utekatt kommer att ha ett större behov av att röra sig, de är vara vid att traska runt i sitt revir, som kan sträcka sig väldigt lång beroende på om de är kastrerad eller ej och hur många honor som finns tillgängliga.

En innekatt däremot håller ju sig till bostaden och har mycket mindre att behöva hålla koll på. På grund av detta estimerar man att en innekatt kan ha omkring 35 % lägre energiförbrukning än en utekatt, vilket ska reflekteras i dess mat för att förhindra att den inte blir överviktig. Eftersom de heller inte reagerar på årstider så har de en kontinuerligt hårfällning och löper därmed större risk att bilda hårbollar. Eftersom de inte går ut och utforskar ny mark är innekatter i större behov av stimulans, någon man kan hitta mycket av bara på nätet.

Tittar man till vilka kattraser som lämpar sig som innekatt så är man oftast i första hand ute efter en med ett lugnt temperament och som är sällskaplig av sig. En sådan ras är helig brima, som vi tidigare skrivit lite om här på sajten. De är även känd för att vara barnkär och är därför väl lämpad för barnfamiljer.

Cornish rex är en annan ras som kan fungera bra som innekatt, man ska i alla fall absolut inte ha den som utekatt i vårt nordliga klimat, men de är i stort behov av stimulans och mår nästan alltid bättre med en lekkompis.

Bengaler är också mycket bra innekatter, de är normalt sett väldigt självständiga men trivs bäst med en lekkompis. De är dock väldigt aktiva i sin miljö och gillar att hoppa klättra och även bada. Detta lägger lite extra krav på miljön,