Katten som husdjur

Katter är fantastiska husdjur! De är sällskapliga, underhållande och ger närhet. Katter tycker i regel om att få gå ut, men vissa individer kan trivas som innekatter. Om man har en innekatt är det viktigt att se till så att den får möjlighet att utöva sina naturliga beteenden som den hade gjort om den gick fritt ute.

Naturliga beteenden

Som utekatt rör sig katten mycket och håller kroppen i trim. Den klättrar, vässar klorna, smyger och jagar. Ibland kanske den ligger på en högt belägen plats och solar, där den har utsikt över omgivningarna. På Djurens Rätts webbsajt kan man läsa om kattens naturliga beteenden. Katten är ett rovdjur med djupt präglade jaktinstinkter. Med hjälp av sin syn, hörsel och lukt fångar den byten som smågnagare och fåglar. Om man har en innekatt behöver man tänka till lite extra när det kommer till berikning som stimulerar och tillfredsställer kattens behov. Upphöjda hyllor är ett exempel, liksom gömställen där katten kan vila och klösbrädor att vässa klorna på. Göm gärna maten för att tillgodose kattens jaktbehov!

Andra djur i hemmet

Katter är i grund och botten ensamlevande djur men har genom domesticeringen blivit mer sociala och kan ha behållning av andra katters sällskap. Det kan dock vara individuellt. Att ha andra arter tillsammans med katten kan fungera jättebra. Akvarium fyllt med undervattensliv är spännande för katten att sitta och titta på. Se bara till att inte kattens jaktlust blir för stor så att den tar sig en fisketur i akvariet! Bra akvarietillbehör ger både ett akvarium som är trevligt att titta på och skyddar fiskarna..

Andra sällskapsdjur, exempelvis hund, kan fungera utmärkt att ha om man låter djuren bekanta sig i lugn och ro. Har man en äldre katt och skaffar en hund får man räkna med att det kan ta lite tid om katten inte är van med hundar. Man bör se till så att katten har möjlighet att gå undan om den vill vara ifred.