Katter med andra djur

Katten är det vanligaste husdjuret bland svenskar. Men det är också många som har inte bara katt utan även andra djur. Kattägare som funderar på att även skaffa andra djur kan då ställa sig frågan vilka som passar?

Vi börjar med ett varningens ord: det finns aldrig någon garanti att katten kommer att komma bra överens med ett annat djur. Det kommer i regel ta tid för katten att vänja sig vid det andra djuret. Bästa möjliga förutsättningar för god sämja får man om man skaffar andra djur medan katten fortfarande är liten. En fullvuxen katt kommer vara mycket mer oberäknelig.

En del djur kommer att vara bättre kandidater än andra. Hund och katt är kanske den vanligaste kombinationen och något som kan funka riktigt bra. Det kan bero mycket på hundens temperament och tendens att jaga andra djur. Lugnare hundraser kan vara ett smart val.

Något man kanske inte tänker på först är dock fiskar. Att skaffa sig ett akvarium med fiskar är inte bara väldigt låg risk så länge man inte ger katten direkt åtkomst till vattnet. Det kan också vara otroligt fascinerade för katten att titta på fiskarna som de simmar runt.

Många olika djur kan i slutändan fungera, men det är så pass individuellt att det är omöjligt att riktigt säga vilka som kommer att gå bra och inte.