Maine Coon

Den amerikanska kattrasen Maine Coon har troligtvis fått sitt namn från staden Main. Det är en stor och robust ras som inte blir helt fullvuxen förrän efter fem år. I likhet med andra raser är det hanen som är störst och vikten brukar vara mellan 6 och 8 kilo. Honorna ligger på mellan 3 och 6 kg.

Katten karakteriseras av ”fyrkantigt” huvud med högt placerade ögon. Med kraftig benstomme och muskulär kropp är det en av de kraftigaste kattraserna.

Rasen är även mycket social och följer gärna med familjemedlemmarna för att se vad som händer och sker. Det är inte heller ovanligt att katten väljer ut en speciell person i hushållet som den tycker extra mycket om. Detta likt en hund som inte sällan har en favoritmatte/husse.

På flera punkter skiljer sig Maine Coone mot många andra kattraser. Bland annat är det inte ovanligt att katter från denna ras tycker om att vara i vatten och kan mycket väl leka loss med skålen med vatten. De har även lätt att tycka om och samsas med både andra katter och hundar. Kanske är det rasens klassiska lugna temperament som speglar sig i förhållandet till andra djur.

Ytterligare en sak som gör att Maine Coone sticker ut är deras unika läte. Katten kan jama likt alla andra katter men utöver det kan den göra ett ”kvitterljud”. Detta använder den bland annat när den vill få lite extra kontakt med någon för att gosa eller för att få busa och leka.