Redskap för hundskötsel

En välvårdad hund är en välmående hund. Att hålla efter päls, tänder, klor och andra delar som utsätts för påfrestningar under lek och promenader är en av de viktigaste uppgifterna man har som hundägare, och den bör tas på stort allvar. En hund utan tovor, som inte har ont i tassarna efter felklippta klor och som inte får tandproblem kommer vara snällare och lättare att ha att göra med.

Att regelbundet detaljvårda sin pälsklädda vän hjälper människa och hund att komma närmare varandra, och ger ägaren en möjlighet att få en bättre överblick över hundens hälsa. Pälsen är ofta en bra indikator på hur en hund mår, och en glansig päls tyder på ett friskt djur. Samtidigt behöver en matt och smutsig päls inte betyda att hunden är sjuk – tvärtom kan det röra sig om en pigg vovve som har varit ute och rullat sig i smuts och damm. Det är ett då ett utmärkt tillfälle att utföra det bad en hund behöver ett antal gånger per år. Varje eller varannan månad är en bra regel, beroende på vilken ras man har. När man badar sin hund är det viktigt att man har rätt produkter för att inte torka ut huden eller slita på pälsen.

Användandet av rätt produkter är viktigt oavsett vilken typ av omvård man ägnar sig åt. Eftersom en hund innebär ett långt förhållande lönar det sig både ekonomiskt och ergonomiskt att köpa varor av hög kvalitet, till exempel klosaxar och pälsborstar. Ett gott råd är att besöka onlinebutiker med stort sortiment som haromi.se för att kunna jämföra produkter och hitta något som är lämpat för hundens pälstyp och ras.

Alla hundar gillar inte att bli schamponerade och få klorna klippta, men genom regelbunden vård kan man försöka vänja sitt husdjur vid uppmärksamheten – det viktigaste är att hunden inte mår dåligt, luktar illa eller får hudåkommor som går oupptäckta. Börja redan när hunden är valp med att hålla i tassen några gånger innan du börjar att klippa klorna försiktigt. Du sparar mycket svett, tårar och framför allt obehag från hunden om du tar det lugnt och försiktigt redan i valpåldern. Klipp klorna på din hund när den är avslappnad, försök inte börja med detta då den är som mest uppspelt och vill leka. Tveka inte, är du minsta osäker så känner hunden det direkt, du kan alltid gå till en djuraffär eller veterinär och få hjälp de första gångerna om du är osäker själv.

En del hundar behöver även trimma sin päls, både inför utställningar men även för att undvika våteksem särskilt sommartid om hunden gillar att bada. Är pälsen för tät och har svårt att torka så kan det bildas bakterier som sedan gror och blir till eksem. Dessa är väldigt jobbiga för hunden så huden blir som ett stort sår och kan vara relativt svårläkta om de inte upptäcks i tid.