Starta en kennel i ditt hem

Drömmer du om en vardag full av mjuka, söta valpar skuttandes omkring dig? Gillar du långa promenader med lek och bus? Är du intresserad av att gå på många hundutställningar? Då är nog det dags att starta en kennel hemma

Tips för en kennel hemma

Det är viktigt att vara förberedd på att starta en kennel är ingen dans på rosor. Det involverar hårt arbete från morgon till kväll, sju dagar i veckan och året om. Men är det något du verkligen trivs med, är mödan värt.

Några saker som är värda att tänka på innan du gör din dröm till verklighet är att ha ett ordentligt startkapital då det blir en del stora utgifter i början. Att registrera kenneln hos Svenska Kennelklubben, SKK, kostar till exempel 2500 kronor.

Gå en hunduppfödarutbildning så att du får lite kött på benen för att förstå vad det innebär att syssla med detta på heltid. Det är också viktigt att inte starta en kennel bara på grund av pengarna det kan resultera i – oftast tjänar du mycket lite – utan av ett gediget hundintresse.

Det är viktigt att du har bra avelsmaterial att utgå från, därför bör du redan ha ett par meriterade tikar (eller planer på att införskaffa sådana). Ditt mål ska vara att förbättra rasen så fundera på vad du gillar med din valda ras och vilka drag du vill förbättra.

Viktigt är också att söka hjälp! Det behöver inte nödvändigtvis bara vara hjälp från andra kunniga uppfödare utan också vardagshjälp. Hemstädning är till exempel särskilt användbart när du föder upp långhårig raser som fäller mycket.

Utöver det är det bra att ha en eller några personer till hjälp med att till exempel ta hand om valpar eller gå promenader med hundarna om du måste resa bort eller av annan anledning inte har möjlighet att ta hand om hundarna under en tid.