Tips för barnens första husdjur

Praktiskt taget alla som växt upp med djur har väldigt positiva minnen av denna tid. Att skaffa ett husdjur till barnen kan på så sätt vara att ge dem minnen för livet, och kanske även lära dem ett och annat. Här tittar vi på några förslag för barnens första husdjur och fördelarna med dem.

Katt

Katten är det vanligaste husdjuret i Sverige och därför också något som många har växt upp med. Katter kommer dock med en ganska stor variation av temperament så det kan vara smart att satsa på en raskatt för att bättre veta att det man får passar in i en småbarnsfamilj.

Hund

Hunden är också ett väldigt vanligt val och många hundraser fungerar riktigt bra tillsammans med barn. Tänk dock inte på att skaffa en hund för att barn ska lära sig ansvar. Det är i slutändan föräldrarna som ska ha ansvaret över en hund.

Fisk

Fiskar är det absolut mes allergivänliga av de vanliga husdjuren. De kommer dock kräva en hel del utrustning för att ha fiskar hemma. Att mata fiskarna är något som alla barn gillar att göra, men det är viktigt att se till att de inte får för mycket mat.

Kanin

Kaninen är ett annat populärt val bland allergiker då en kanin kan bo ute året runt. Men en utekanin bör absolut få en kompis för att trivas. Vill man dock ha en mer sällskaplig kanin ska de ha sin huvudbostad inne istället.

Fågel

Det finns många olika typer av fåglar som folk har som husdjur. Undulater är helt klart de enklaste fåglarna att ha då de är de mest domesticerade av alla fåglarna. Se dock alltid till att skaffa två undulater då de behöver sällskap för att må bra.

Mus/Råtta

Möss och råttor kanske inte har de bästa ryktet då de ses av många som skadedjur. Men när de växer upp som husdjur blir de faktiskt väldigt snälla och sällskapliga. De gillar också att klättra på husse och matte. Ovanpå det är det dessutom vanligen lättskötta.

Sköldpaddor

Att tänka på om man funderar på att skaffa sig en sköldpadda är att de kan bli riktigt gamla. Till och med äldre än vad vi själva kan bli. Det blir alltså ett livslångt åtagande både för dig och dina barn. som med de flesta husdjur så gäller det att läsa på och få kunskap om hur det är att ha exempelvis en sköldpadda som husdjur.